Sunt un pescar impatimit de crap, practic acest sport la modul cel mai serios de sase ani si detin un magazin online dedicat “carpfishingului”. Particip la concursuri ori de cate ori am ocazia, dar fac si multe partide de placere. In cele ce urmeaza va voi relata povestioara unei partide reusite pe un lac relativ dificil.
Cui nu ii plac provocarile? Eu le ador si sunt mult mai satisfacut daca reusesc sa am capturi importante pe o balta dificila, cu o densitate mica de peste, care se lasa greu pacalit. Pentru toate aceste criterii aveam nevoie de o varietate de balti. Dar cea care a indeplinit cel mai bine conditile de mai sus la momentul respectiv a fost Sisterea, Bihor.
Un lac cu un peisaj deosebit de frumos, care are trei sferturi din maluri acoperite de padure. Lacul are 16 hectare, o populatie de crap decenta si cateva exemplare trecute de 20 kg. Apa nu a fost golita din lac de cel putin 25 de ani, deci s-ar putea ca pana in prezent sa nu ne fi aratat tot ce are. Se prind in continuare pesti mari care nu au mai fost intepati. Substratul are numeroase structuri, de la platouri, copaci scufundati, praguri cu diferente de 50-100 cm pana la zone acoperite cu namol. Am optat pentru aceasta balta din motivele mai sus amintite, dar si pentru faptul ca am auzit tot mai multi pescari care se intorceau de la partidele de pescuit tot mai dezamagiti, spunand ca balta nu mai are peste. In anii trecuti pescuisem pe acest lac, chiar am castigat doua concursuri, dar nu am reusit sa capturez crap mai mare de 10 kilograme, spre dezamagirea mea. Anul acesta insa m-am intors cu ambitia de a-mi lua revansa fata de pestii de aici si de a depasi baremul de zece kilograme.
Alegerea locului
Un aspect important a fost alegerea locului unde urma sa pescuiesc. Pe lac nu erau prea multi pescari, asa ca am avut de unde alege. In cele din urma am decis sa ”atac” doua zone in apropierea peninsulei. Prima urma sa fie chiar in fata acesteia, unde aveam un prag cu substrat tare si o diferenta de nivel care trecea brusc de la 3,3 m la 2,5 m. Aici urma sa pozitionez doua lansete, locul imi permitea acest lucru. Cealalta zona a fost in lateralul peninsulei. Acolo aveam, de asemenea, un prag dar… substratul era acoperit de un namol gros si apa avea o adancime de 1,80 m. Un element important in alegerea acestor doua zone a fost faptul ca pescuitul este interzis dinspre peninsula si dupa considerentele mele, pestele se simte in siguranta acolo.
Nadirea
Pe ambele zone alese am nadit cu boiliesuri Belachan de 20-24 mm, fierte, solubile si cu un mix de seminte preparate cu o seara inainte. Pentru o atractie cat mai rapida a pestelui am decis ca la nadirea de apel sa folosesc mai mult seminte si boiliesuri solubile, dar si cateva fierte. Pe fiecare pat de nada am aruncat aproximativ 1 -1,5 kg de boiliesuri si cam tot atatea seminte. Am facut o nadire precisa si concentrata, pe aproximativ doi metri patrati la cele doua lansete, respectiv pe un metru patrat la cea de-a treia. Ideea mea a fost ca sa atrag pestele in zona, dupa care in zilele urmatoare sa incerc sa il selectez, prin trecerea la naditul doar cu boiliesuri fierte de 20, respectiv 24 mm.si sa renunt complet la seminte si boiliesuri solubile.
Monturi folosite
In ultimul timp folosesc monturile de tip blow-out, mi se par cele mai eficiente, iar de cand m-am apucat sa le refolosesc rateurile au scazut considerabil. Le utilizez cu mare incredere, mai ales pe cele cu anoul culisant pe tija carligului. Si in partida de la Sisterea am mizat pe acest tip de montura si nu am fost dezamagit. La inceputul partidei am folosit riguri de “finete”, adica carlig mic (nr. 6, 8), combi rig cu fire de 15 lb., insa pe parcurs am trecut la riguri mai “grele”, deoarece respectam strategia de la inceput, de a incerca sa selectez pestii mari.
Abordarea
Pe patul de nada din fata peninsulei, unde urma sa amplasez doua lansete, am folosit o aluna tigrata in combinatie cu o boaba de porumb de popcorn, iar pe cealalta am pus doua boiliesuri critic echilibrate de 15 mm. La a treia lanseta am pus un boilies mic, de 15 mm, cu capacel de pop-up, acompaniat de jumatati de boilies pe fir solubil, montura pe care eu am botezat-o “floricica”. Toate acestea pentru a vedea ce pesti am in fata si daca raspund la strategia de nadire.
Rezultatul
Rezultatele nu au intarziat sa apara. La nici o ora de la amplasarea lansetelor pe vad au aparut primii doi pesti. Cate unul de pe fiecare pat de nada. Primul a fost atras de aluna tigrata cu boaba de popcorn, iar cel de al doilea la “floricica”. Pestii nu au fost foarte mari, unul de cinci kilograme, iar celalalt de kilograme, dar se dovedea faptul ca tot ce facusem pana in momentul respectiv a fost corect. A fost un raspuns deosebit de rapid al pestilor, cu care nu suntem obisnuiti pe aceast lac. In orele ce au urmat am avut prezentari constante la toate cele trei lansete. Aveam cate un peste la fiecare doua-trei ore, cu scurte pauze, dar nu reuseam, inca, sa trec de pragul de zece kilograme.
La 36 de ore de la inceputul partidei am hotarat sa trec la naditul doar cu boiliesuri fierte, cum planuisem inca de la inceputul partidei. Am schimbat monturile cu altele cu fir gros, de 25-35 lb si carlige mai mari, numarul 4 si 2. Pe firul de par am pus doua bile fierte de 20 mm, o bila fiarta de 24 mm, respectiv o bila fiarta de 24 mm cu pop-up de 20 mm. In acea noapte am putut pentru prima data, de la inceputul partidei, sa ma odihnesc, caci nu m-a deranjat nici un bip. In schimb, dimineata urmatoare nu am reusit nici macar sa-mi termin de baut cafeaua ca am fos surprins de un “run”, parca mai hotarat decat cele de pana atunci. A urmat un drill de 10-15 minute, care s-a finalizat cu un frumos crap comun de 12 kg. Ca o paranteza, crapii de Sisterea ofera niste drill-uri minunate, avand o forta deosebita. Am continuat sa prind pesti cu o frecventa asemanatoare cu primele zile, doar ca media lor ajunsese undeva la 8-8,5 kg. Printre capturi au fost si sase crapi trecuti de 10 kg. Cireasa de pe tort a fost un superb crap oglinda de 17 kg, neintepat pana atunci, care a intrat in ultima zi si s-a predat dupa un drill de 20 de minute. Raspunsese la o montura cu doua boiliesuri fierte de 24 mm.
Incheiere
A fost cu siguranta cea mai buna partida a mea pe aceasta balta, in care nu numai ca am reusit sa trec de pragul de zece kilograme, dar mi-am si depasit recordul personal la crap oglinda. Au fost numeroase capturi mari si frumoase, care au facut ca aceasta partida de pescuit sa fie una reusita. Cu siguranta ma voi intoarce pe Sisterea, dar data viitoare cu un alt scop: de a trece pragul de 20 de kilograme.