Sfârşit de noiembrie, final de sezon pe Tâncăbeşti. Am rămas pe baltă, la vânătoare de crapi mari, chiar dacă apa era foarte rece şi în scădere accentuată faţă de nivelul normal.
Voiam să-mi testez teoriile despre comportamentul şi modul de hrănire al crapilor, despre strategia unei partide de pescuit la crap mare şi mai ales despre nade care să mă ajute sa prind constant crapi mari.
Trebuie să spun că sunt un fan al teoriilor care susţin „atracţia prin nutriţie” şi cred că acestea funcţionează ireproşabil, în special în cazul boiliesului, care este pentru mine nada principală în pescuitul crapului mare. Dacă urmărim statisticile celor mai mari crapi din lume, vom vedea ca boiliesul este „vinovatul principal”.
Cu patru zile in urmă, fusesem la pescuit pe acelaşi loc şi, într-o partidă foarte scurtă (doar 20 de ore), reuşisem să prind nouă crapi dintre care trei peste 10 kg, cel mai mare fiind un splendid crap-oglindă de 17kg.
Nădisem destul de mult în acea partidă, raportat la perioada în care ne aflam şi la apatia relativă a crapului faţă de hrană când apa este foarte rece, dar mizam în continuare pe un boilies de calitate şi pe încrederea că în zonă s-au strâns crapi şi mai mari ca urmare a nădirii masive din partida precedentă.
Nada a constat numai în boiliesuri tari de 20mm, rulate pe un mix cu făinuri de peşte solubile şi predigerate, concentrat proteic din zer, Robin Red din belşug şi un complex de lichide nutritive alese pentru a completa şi spori puterea de atracţie a ingredientelor folosite în mix. Doza de lichide nutritive era mai mare ca de obicei: 150ml/kg de mix.
Aromele erau la un nivel mediu spre minim, solvenţii lor fiind cei care m-au interesat în mod deosebit, pentru că doream o dispersie rapida şi eficientă în apa rece. Pentru asta, am ales o combinaţie de arome bazate triacetină şi alcool etilic.
Când apa este rece, dispersia rapidă a aromelor şi în special a lichidelor nutritive şi a moleculelor din făinurile solubile devine un aspect esenţial în cazul folosirii boiliesurilor tari, în care liantul pentru mix este oul.
La boiliesurile solubile, această problemă e deja rezolvată prin modul de producţie (fără fierbere) şi prin liantul folosiţi pentru legarea mixului, aşa-numitul „laptele” sau extract de porumb. La contactul cu apa, pe măsură ce se dizolvă, boiliesul eliberează rapid atractanţii incluşi şi o parte dintre făinurile componente. Brusc, staţia scoate un sunet scurt, care mă trezeşte la realitate.
Cobor rapid malul abrupt şi mă apropii de rod-pod. Swingerul semnaliza o trăsatură, dar era nemişcat. După trei secunde, începe să se ridice lent, iar baitrunnerul începe să elibereze firul. Pun mâna pe lansetă şi înţep uşor.
Firul continuă să se tensioneze, iar lanseta se arcuieşte din ce în ce mai mult. Frâna începe şi ea să dea fir… Era clar, la capătul celalalt al firului aveam un crap. După toate aparenţele, mare! Cu toată adrenalina, reuşesc să rămân calm şi să fac un dril fără greşeli.
Minciogul era deja pregătit şi pus pe un suport la 4-5 metri în apă, unde nu erau mai mult de 35cm adâncime, lucru care putea să-mi provoace ceva probleme în momentul în care peştele ajungea la mal.
Timpul trecea, crapul venea greu şi emoţia creştea cu fiecare tură de manivelă. În sfârşit, ajunge aproape de minciog şi văd în lumina lanternei gură imensă de care erau agăţate cârligul şi două boiliesuri.
Inima o ia la galop când îmi dau seama că ar putea avea peste 20 de kg. Lanseta e arc, crapul începe să se zbată, dar fac rapid o fandare şi-l introduc în minciog. Gata, este al meu!
Îl duc greu prin apa mocirloasă până la salteaua de recepţie, îi scot repede cârligul, pun lanseta pe rod-pod, fac tara la sacul de cântarire şi-l cântăresc – 20,8 kg.
E uşor de înţeles – dar greu de descris – sentimentul de fericire pe care orice pescar de crap îl trăieşte în momentul capturării unui specimen de talie mare.
Un sentiment amplificat şi de faptul că toata teoria şi toată munca depusă îţi sunt răsplătite în practică de crapii pe care îi urmăreşti. Pentru mine, peştele mai avea o semnificaţie: o captură majoră pe apă rece, la un mix pe bază de făină de peşte.
Se spune că un fishmeal nu are şanse prea mari să prindă peşte pe apă rece şi că ar fi mult mai bun un mix pe bază din proteine lactice. Rezolvarea problemei, pentru mine, consta în folosirea la un nivel ridicat a făinurilor şi concentratelor proteice solubile, supra-dozarea cu lichide nutritive şi utilizarea unor arome pe bază de solvenţi cu dispersie rapidă. Şi ar mai fi ceva: în cazul boiliesurilor tari, le-am pregătit folosind metoda fierberii la abur, care mi se pare avantajoasă.
Şocul termic este mai mic, făinurile şi extractele proteice din mix vor fi foarte puţin afectate şi vor păstra o mare parte din calităţile lor nutritive, iar boiliesul va reţine lichidele nutritive şi aromele într-o cantitate mai mare decât în cazul fierberii clasice. Dar cum am ajuns aici?
Compoziţia mixului
Am început să-mi fac propriile boiliesuri cu ceva ani în urmă, dar asta nu m-a oprit să lucrez şi cu mixuri de firmă, pe care le-am combinat şi modificat structural, căutând astfel să obţin un mix cu o putere de atracţie deosebită.
Singura problemă era că nu ştiam cu exactitate ingredientele folosite de producător şi mai ales dozajul acestora (care este foarte important în structura şi eficienţa mixului), astfel că adăugarea altor fainuri, extracte naturale sau proteice devenea un risc la adresa funcţionalităţii lui.
Am citit multe studii de cercetare ştiinţifică în domeniul pisciculturii, în special legate de creşterea intensivă, nutriţia şi comportamentul crapului, scrise de cercetători din mai multe zone ale globului (daca nu aţi citit încă un studiu de acest fel, vă asigur că veţi găsi nişte lucruri foarte interesante acolo), toate acestea având ca rezultate faptul demonstrat ştiinţific că întotdeauna crapul va prefera şi va metaboliza extrem de eficient o hrană mai bogată în proteine şi extracte naturale în defavoarea uneia în care predomină carbohidraţii.
Astfel, am decis să folosesc în mix numai ingrediente cu valoare nutritivă ridicată şi am renunţat la cele cu un conţinut ridicat de carbohidraţi şi scăzut de proteine, cum ar fi grişul (proteină 9,9%), făina de porumb (proteină 9,6%), făina de grâu (proteină 11%) sau făina de orez (proteină 8%).
Astfel, ingredientul cu cel mai scăzut nivel de proteine din mix are 16,5%, restul având un nivel cuprins între 32% si 80%. Asta nu înseamnă că nu se pot face mixuri bune care conţin şi griş, făină de porumb sau de grâu, deci nu trebuie puse la index, dar am încercat să mă descurc fără ele.
Pentru partea proteică a mixului, folosesc făinuri de peşte prelucrate la rece (LT) şi pre-digerate (tratate enzimatic), concentrate solubile din zer, lapte şi ouă şi un izolat proteic vegetal; am selectat făinurile care îndeplinesc şi un alt aspect important, care trebuie urmarit când vrei să compui un mix, şi anume gradul de solubilitate.
Un mix cu o componentă solubilă importantă va fi mai uşor de asimilat, ceea ce pentru crap este un ajutor major, mai ales că digestia hranei se desfăşoară exclusiv în tractul său intestinal. Beneficiile sunt de ambele părţi. Crapul poate să digere uşor şi rapid boiliesul nostru, ceea ce va conduce la reluarea hrănirii cât mai curând, ceea ce ne măreşte şansele de a-l captura.
Făinurile de crustacee şi extractele naturale constituie un factor major de atracţie (şi nutriţie) şi cred cu tărie că sunt un factor important în orice mix HNV, mai ales dacă sunt folosite întrun procent ridicat. Acestea împrumută mixului un gust şi o aromă specifică, de hrană naturală, şi completează la nivel nutritiv prin aportul de proteine, minerale şi vitamine.
Alte ingrediente indispesabile în mix, din punctul meu de vedere, sunt Robin Red de la Haith’s, betaină naturală şi birdfood-uri selecţionate pentru o granulaţie mărită, care contribuie la eliberarea rapidă a lichidelor şi atractanţilor în apă şi dau peştelui o sursă utilă de energie.
Crapul este omnivor, iar caracterul său oportunist îl face să exploateze la maximum orice sursă de hrană, pornind de la hrana sa naturală şi terminând cu furajele cerealiere şi seminţele sau boiliesurile pe care i le oferim într-o partidă de pescuit.
Instinctul său va funcţiona ireproşabil atunci când va găsi un boilies în care abundă extractele naturale şi aminoacizii esenţiali de care are nevoie ca să trăiască. Putem conta pe faptul că peştele recunoaşte potenţialul nutritiv al boiliesulului, inclusiv pe apele unde boiliesurile sunt un lucru nou pentru el.
Lichidele nutritive
O parte importantă din structura boiliesului, prin care i se trimite crapului un semnal de hrană în apă, o reprezintă lichidele nutritive. Dispersia lor este foarte eficientă în cazul mixurilor cu granulaţie mai mare, iar informaţia transmisa este analizata rapid de crap cu ajutorul mugurilor gustativi din cele două orificii plasate deasupra gurii.
Combinaţiile de lichide nutritive pe care le putem face sunt, practic, limitate doar de imaginaţia noastră. Drumul pe care am încercat să merg şi pe care îl pot recomanda şi altora a fost să adaptez combinația de lichide nutritive în funcție de mixul folosit.
E un mod de a completa şi sublinia făinurile sau aditivii-pudră folosiţi cu extracte lichide echivalente, pentru a-i da peştelui o nadă care să-i stimuleze receptorii de hrană, conferindu-i încredere şi chiar dependenţă.
Câteva exemple de combinaţii făinuri şi lichide nutritive care merg foarte bine:
- făinuri de peşte de calitate superioară (LT, predigerate, proteine solubile pudră) cu proteină de peşte lichidă L030 (Marine Amino Compound).
- extracte pudră de crustacee cu extracte lichide corespondente (belachan, crab, scoici, larve, creveţi).
- făinuri de ficat cu extract lichid de ficat.
- proteine lactice sub formă de pudră cu aminoacizi lichizi şi betaină lichidă.
- extractele pudră picante (chili, paprika, Robin Red) cu extract lichid de chili, Robin Red Lichid sau Red Venom.
- pudră de CSL cu CSL lichid.
- extracte de drojdie cu drojdie lichidă.
În anumite mixuri, aromele sintetice pot să nu fie neapărat necesare, dar acolo unde am folosit arome am păstrat linia naturală a ingredientelor solide şi lichide. De obicei folosesc o combinaţie de arome de crustacee, cu solvenţi pe bază de triacetină, ulei şi propilen glycol.
Acestea sunt principiile pe baza cărora îmi construiesc mixurile şi aş putea spune că, pe o baltă ca Tâncăbeşti, crapii mari nu s-au lăsat aşteptaţi. Am prins exemplare de peste 15kg aproape la fiecare partidă, indiferent de locul în care pescuiam. Ba chiar aş putea spune că marea majoritate i-am capturat pe locuri care nu constituiau zone de rezidenţă naturală (plauri, stuf, etc.), ceea ce m-a convins că meritul principal este al nadei, nu al norocului.
Ca o concluzie, aş recomanda oricui să încerce boiliesuri cât mai complete din punct de vedere nutritiv, atât la nivelul mixului, dar şi al lichidelor folosite. Teoria atracţiei prin nutriţie funcţionează.