Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT » Pescuit la crap: monturi, momeli, nade si tehnica de pescuit crap
Viewing all articles
Browse latest Browse all 44

Cum sa eviti racii in pescuitul la crap

$
0
0

Pescuitul la crap e frumos si pentru faptul ca apar mereu provocari noi. Situatiile cu care ne intalnim pe balta genereaza tot felul de probleme si, pentru rezolvarea lor, pescarii inventeaza solutii dintre cele mai diverse, ca eficienta si complexitate. Una dintre aceste problem – adaugata celor obisnuite de localizare, tactica, monturi sau nade – este cea a racilor. Racii sunt musafiri nepoftiti care isi fac aparitia la festinul pregatit de pescar, se aseaza la masa cu mult tupeu si pot devora totul chiar inainte sa-si faca aparitia invitatul de onoare, crapul. Iata cateva metode si tactici pentru combatera atacurilor racilor.

Nade

O tactica recomandata de unii pescari – pe care am incercat-o si eu – consta in alegerea unui tip de nada care sa nu fie agreat de raci. Exista chiar mixuri comerciale care sunt declarate anti-rac, acestea fiind din categoria birdfood-urilor dulci. Parerile sunt impartite cu privire la sansele de succes. In primul rand, cred ca trebuie sa alegi tipul de nada care sa fie pe placul crapului din balta respectiva, pentru ca obiectivul principal ramane acela de a prinde crap. Degeaba pescuiesc cu o nada care nu e pe placul racilor, daca aceasta e refuzata si de crap. Multi afirma ca boiliesurile picante ar da rezultate in acest sens. E posibil ca lucrul asta sa se intample pe unele lacuri, dar nu pe toate. Am pescuit cu cel mai picant boilies pe care il cunosc, unul rulat pe un mix este extrem de iute, si pot spune ca am prins foarte bine cu el, insa tot nu am reusit sa scap de raci (e drept ca si densitatea de raci era foarte mare). Am facut teste cu diversi aditivi si, din pacate, absolut niciunul, nici macar piperul macinat, uleiul esential de piper negru sau pudra de usturoi, nu e a tinut racii la distanta. Au mancat tot ce le-am dat.

Nada recomandata de Lucian sunt boiliesurile tari si uscate

Nada recomandata de Lucian sunt boiliesurile tari si uscate

Daca ne referim la pescuitul la boilies, rezolvarea problemei prin adaugarea de ingrediente speciale, care indeparteaza racul, nu e o solutie 100% sigura. Si spun asta pe baza mai multor experimente facute in timp. Daca balta are foarte multi raci, boiliesurile vor fi atacate in momentul in care acestia sunt activi. Acest lucru se aplica tuturor boiliesurilor, nu numai celor pe baza de fainuri de peste. Prin urmare, nici birdfoodurile nu sunt o solutie. Racii ataca un birdfood, fie si dulce. De fapt, ataca tot ce se poate manca, inclusiv porumbul si alunele tigrate. Cei care au pescuit cu paturi de seminte mici, cum ar fi canepa, au apreciat ca racii vor curata si ultima samanta, in foamea lor nepotolita.

Asa ca nu am gasit nicio momeala care sa ma puna la adapost de raci si am preferat sa dau cu boiliesurile care mi-au dat cele mai bune rezultate la crap, desi aceste boiliesuri erau pe baza de faina de peste. Porumbul si alunele tigrate au adus rezultate mai slabe la crap, fiind la fel de ineficiente in combaterea racilor ca oricare alta nada, prin urmare am renuntat la ele.

Prezentare

Daca racul nu poate fi evitat prin compozitia boiliesurilor, poate fi evitat prin prezentarea lor. O metoda care pe mine m-a ajutat a fost aceea de a folosi ca momeala un boilies dur. Doar ca momeala, nu neaparat si ca nada. Nu mi se pare necesar sa nadesti cu bile la fel de dure, iar uneori e chiar contraindicat. Daca partida de pescuit este scurta (partidele mele, in general, erau scurte, de 24 de ore), atunci nadirea cu bile foarte tari va face nada mai putin atractiva, pentru ca bilele sunt inchise si, pana incep sa se inmoaie, semnalul lor nutritiv se disperseaza mai incet. Sunt si mai greu de asimilat pentru peste.

Ce inseamna boiliesuri tari? Inseamna fie boiliesuri normale deshidratate, dar in acest caz duritatea bilei depinde si de compozitia mixului, fie boiliesuri rulate cu ingrediente care au un rol de intarire, cum ar fi unele proteine lactice, derivate din ou, faina de sange sau faina de orez. De asemenea, se poate opta pentru mixuri comerciale special concepute in acest sens (se gasesc sub diverse nume, cum ar fi Clawbuster Mix, Granite Mix sau pur si simplu Hard Hookbait Mix), fiind mixuri pentru boiliesuri de carlig, care vin in completarea mixurilor de baza. Am pescuit cu bile de carlig atat de tari incat am reusit sa rup burghiul in ele si am prins foarte bine, in conditiile in care momeala era constituita din boiliesuri mai putin tari, rulate pe acelasi mix, insa fara ingredientul care intarea mixul. In felul acesta, racii nu au reusit sa produca decat zgarieturi minore pe suprafata boiliesului, iar momeala a ramas intacta. Un amanunt important tine de tipul opritorului folosit. Am observat ca racii au abilitatea de a inlatura opritorul de pe firul de par si, astfel, este posibil sa ne trezim fara momeala. Un opritor de tip Extenda, care se intre putin in interiorul bilei, ajutat de un alt opritor plasat deasupra boiliesului, va fixa mult mai bine momeala. Trebuie evitate monturile care folosesc elastic (inele de latex) in locul firului de par obisnuit, pentru ca racii rup usor acest elastic si te lasa fara momeala.

Momelile artificiale pot fi si ele o solutie

Momelile artificiale pot fi si ele o solutie

Tot la capitolul prezentare, sunt pescari care considera ca folosirea pop-up-urilor si ridicarea in acest fel a momelii la o distanta cat mai mare de substrat impiedica racii sa ajunga la ea. S-ar putea sa-i impiedice, dar daca pestele se hraneste pe fundul apei, atunci il impiedica si pe el si n-ai obtinut nimic. Alta solutie interesanta sunt momelile artificiale, cum e porumbul de plastic, care rezista o perioada la atacul racilor, sau bilele de plastic dipuite. Daca plasticele dau rezultate la crap pe balta respectiva, atunci metoda merita incercata, dar in principiu cred ca trebuie folosita o momeala care sa-ti maximizeze sansele de a prinde crap.

Protectie

Unele firme de accesorii au venit cu solutii inovatoare pentru a putea apara momeala de atacul racilor. Astfel si-au facut aparitia protectiile anti-rac, sub diferite forme.

Fox are un produs numit Armamesh, care e un concept interesant: nu e propriu- zis o plasa anti-rac, dar poate fi folosita ca atare. Plasele anti-rac obisnuite de pe piata sunt livrate sub forma unui material in care se imbraca boiliesul pentru carlig. Problema este ca sunt destul de dure si greu de manevrat. Operatiunea de infasurare a boiliesului mecesita ceva timp, datorita rigiditatii materialului, iar la sfarsit acesta trebuie legat cu ata dentara sau cu un fir textil subtire si rezistent. In privinta protectiei, materialul e eficient, iar semnalul nutritiv nu este estompat. Trebuie sa te asiguri, insa, ca nodul facut este rezistent, altfel racul poate sa-l rupa.

Metode de protejare a momelii

Metode de protejare a momelii

Plasa Armamesh de la Fox se prezinta insa ca un sistem PVA (atat ca nu este solubila) si este livrata impreuna cu un tub in care se poate introduce momeala si cu un mic dispozitiv de compresie. Se lucreaza foarte rapid si usor cu acest sistem si, in plus, se pot folosi nu numai boiliesuri, ci si alte momeli, cum ar fi pelete, seminte sau carne de conserva. Protectia plasei nu e totala – daca momeala sta mai mult de 12 ore in apa si racii sunt foarte activi, va ceda. Totusi, o prefer datorita faptului ca e usor de utilizat, iar materialul fin nu impiedica in niciun fel atractantii sa se disperseze in apa.

Alt tip de material de protectie este un tub termocontractabil (shrink tube) cu diametru mare. Seamana cu cel folosit la monturi. Boiliesul se introduce in tub, se taie tubul corelat cu dimensiunea boiliesului, apoi tubul se strange la abur sau chiar la bricheta. Pentru a lasa bila din interior sa aiba un contact mai bun cu apa, ca sa iti disperseze atractantii, putem face cateva gauri suplimentare in tub, cu o foarfeca sau un perforator. Tubul ingreuneaza putin bila, dar protectia este foarte sigura. Odata invelita in acest tub, nu am scos nicio momeala din apa care sa fi prezentat cel mai mic semn de deteriorare. Pur si simplu racii nu avut ce sa-i faca. Unii pescari nu au incredere in sistemul cu tub, crezand ca tubul va face momeala neatractiva pentru crap. Cine se teme de asta poate tine boiliesurile cu tot cu tub intr-un dip, ca tubul sa se impregneze de aromele dipului, dar mie nu mi se pare ca ar fi problema si am prins bine cu el, fara ajutorul dipului. In plus, pescuiesti linistit, fiindca sa te gandesti daca momeala mai e la locul ei sau a disparut.

In trecut, pescarii de crap foloseau o solutie ieftina si relativ eficienta – metoda ciorapului de dama. Boiliesul de carlig se inveleste intr-un ciorap si se face un nod, de preferat cat mai subtil. Protectia functioneaza cateva ore, dar nu e suficienta. Dupa un timp, racii reusesc sa-l perforeze si sa ia momeala.

Nadire

Ca tactica de nadire pe o balta cu multi raci, sfatul meu este sa naditi in functie de crap, nu de rac. Am citit pe forumuri opinii care sugerau o nadire usoara, aproape inexistenta, in ideea ca oricum vei hrani racii. Altii cred ca o nadire abundenta aduce racii in zona, iar pe urmele lor vin si crapii mari. Personal, am nadit tot timpul in functie de reactia crapului fata de nada, in functie de anotimp si de numarul crapilor din balta. Cred fara dubii ca racii se retrag din fata unui crap flamand. Am observat ca, in momentele in care crapul este foarte activ, poti pescui linistit fara niciun fel de protectie pe momeala, pentru ca racii pleaca din zona de interes a crapului, daca acesta patruleaza in cautarea hranei. Desigur, astea sunt situatii ideale, cu care nu te intalnesti tot timpul. Nu spun sa nu tineti cont ca exista raci in balta, atunci cand naditi, dar incercati sa corelati cantitatea de nada cu frecventa trasaturilor deoarece este evident ca, daca pestele este mofturos, nu e bine sa facem risipa de nada.

As concluziona spunand ca pescuitul pe balti invadate de raci poate fi stresant, insa de multe ori pescarii se multumesc sa dea vina pe raci pentru insuccesul lor, uitand sa se concentreze pe aspectele importante, cum ar fi localizarea, tactica de nadire sau monturile folosite. Racii pot fi tinuti la distanta. Un boilies protejat cu shrink tube sau unul foarte dur, deshidratat, va vor oferi siguranta si va vor ajuta sa uitati de prezenta racilor. Si veti vedea ca se prinde crap frumos din cazanul cu raci.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 44